Dans Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Yoga Nedir? – Yoga Tarihi ve Kültürü

Zihin ve Bedeni Birleştiren Yoga Nasıl Ortaya Çıktı? Yoga Tarihçesi ve Kültürü 

Dünyaca ünlü bir meditasyon yöntemi olan Yoga, milyonlarca kişi tarafından yapılıyor ve gün geçtikçe daha da popüler hale geliyor. Milattan önce döneme uzanan bir geçmişe sahip olan Yoga nedir? Merak edenler için Yoga tarihine kısa bir bakış atıyor, basamaklarını inceliyor ve Yoganın kökeni nedir öğreniyoruz.

Zihninizin rahatlamasını ve bedeninizin daha dinç bir hale bürünmesini sağlayacak Yoga’yı biliyoruz ancak ne kadar tanıyoruz? Yoganın ortaya çıkışı ne zamana dayanıyor biraz yakından bakalım…

Yoga Nedir? – Bir Meditasyon Çeşidi Olarak Yoga 

Günlük hayatınızın stresini geride bırakmak, koşturmalarınız arasında kendinize zaman ayırmak için Yoga yapmak isteyebilirsiniz… Peki Yoga nedir ve nereden gelmiştir biliyor musunuz? Yoga bir meditasyon türü olarak beden ve zihni açmak, her iki yönden de sizi dinlendirmek ve sağlığınızı korumak için ortaya çıkarılmış bir öğretidir. 

Kaslarnızı esnetmeye yönelik çalışmaları ve zihninizi rahatlatarak kenzinizle barışmanızı sağlayacak yöntemleri ile spor türleri arasında dinlenmenizi sağlayacak özelliklere sahiptir. 

Yoganın tarihi en az 5000 yıl öncesine dayanmakta ve o günden beri bir meditasyon yöntemi olarak kullanılmaktadır. Günümüzde Yoganın birbirinden farklı Hatha Yoga, Ashtanga Yoga, Vinyasa Yoga, Yin Yoga, Kundalini Yoga, Restoratif Yoga ve Bikram Yoga gibi branşları vardır. 

Yoga, Sanskritçe bir kelimeden türemiştir. Sanskritçede “birlik” anlamına gelen “yuj” kelimesi anlamıyla Yoga’nın ne olduğunu en kısa şekilde tanımlamaktadır. Zihin ve beden birliğinin sağlanması amacıyla icra edilen Yoga, amacı ve figürleri itibariyle adının anlamını tamamlamaktadır. 

Yoga Tarihçesi ve Ortaya Çıkış Hikayesi 

Yoga’nın tam olarak ne zaman ortaya çıktığı bilinmiyor ancak en az 5000 yıllık bir meditasyon/ spor dalı olduğu düşünülüyor. Bunun nedenlerinden ilki, Hindistan’da ortaya çıkarılan bazı kalıntıların, Yoga pozlarını içermesidir. Bu gibi kalıntıların, M.Ö 3000 tarihine ait olduğu bilinmektedir. 

Yoganın tarihi genel anlamıyla 4 dönemde incelenmektedir; 

  • Vedik Dönem: M.Ö 3000- 4000 arasında geçtiği söylenen bu dönemlerde ilk Hindu kayıtları ve Yoga’nın en eski öğretileri olan; Rig Veda, Sama Veda, Yacur Veda, Atharva Veda adı verilen 4 temel kitaba sahip Vedalar yazılmıştır. 
  • Klasik Öncesi Dönem: Evrende bulunan her şeyin birbirine bağlı olduğunu savunan klasik dönem kutsal kitapları; Upanişadlar ve Bhagavad Gita’nın oluşturulduğu dönemdir. Yoga öğretileri burada Vedalar’ın tamamlayıcısı ve sonudur. Bu dönemde Yoga’nın ortadan kaldırılması ve eylemlerin Yoga yolu ile belirlenmesine odaklanılmıştır.
  • Klasik Dönem: Patanjali tarafından Yoga Sutra’ların oluşturulduğu dönemdir. Yoga öğretisi hakkında ilk yetkili metin olarak kabul edilir. İçerisinde 196 Sutra bulunmaktadır. Genel olarak bahsettiği konular, Yoga’nın temel amaçlarının bir bütünüdür ve “Patanjali’nin 8 Basamaklı Yolu” olarak geçer. 
  • Klasik Sonrası Dönem: Patanjali öğretilerinden daha sonra ortaya konulan diğer ekolleri kapsayan Yoga dönemidir. Batı tarafından 19. Yüzyılda tanındıktan sonra Batı üzerinden tüm dünyaya yayılmıştır. 

Çok eskilere uzanan Yoga tarihi, uzun yıllardan beri en değerli öğretileri kapsayan Yoga kültürü oluşturmuş ve günümüzde de beden ve zihni için bir kılavuz görevi görmüştür. 

Yoga’nın prensiplerini yakından tanımak için ve Yoga yapmadan önce tam anlamıyla Yoga öğretileri hakkında bilgi sahibi olmak için Yoga'nın 8 Basamağı’na bir göz atalım…

  • Yama: Evrensel ahlaki değerlerin kazanımı 
  • Niyama: Kişisel ahlaki değerlerin kazanımı
  • Asana: Esnek ve kuvvetli bir vücut için hareketler
  • Pranayama: Yoga’da uygulanan nefes teknikleri 
  • Pratyahara: İnsan duyularının dış dünyadan iç dünyaya çevrilmesi
  • Dharana: Konsantrasyon geliştirme çalışmaları
  • Dhyana: Meditasyon haline geçiş ve pozitif düşünme çalışmaları
  • Samadhi: Bütünlük, nirvana

Tüm bu öğretiler düşünüldüğünde Yoga, hem bedensel hem zihinsel hem de ruhsal açıdan gelişmenizi sağlayacak bir meditasyonun tüm halidir denilebilir.

[widget-180]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (212) 983 22 46